Wintertips voor de vorst – Nieuwsberichten OnderlingeTips voor de vrieskou en het ijs

De weersvoorspellingen beloven vorst- en ijspret. Het kan behoorlijk gaan vriezen en in sommige delen kan er misschien wel binnenkort geschaatst worden. Met de ondergelopen velden en weilanden door de vele regen de afgelopen tijd, belooft dat een schitterend gezicht te worden. We weten natuurlijk niet of dit echt zal gebeuren, maar we bereiden ons wel voor.  Schaatsen uit het vet is het motto!

Ook voor uw woning hebben wij wat tips. Want wij hopen samen van het ijs te kunnen genieten en we willen voorkomen dat u door de kou in de problemen komt.

Wintertips voor in en rond het huis

 • Buitenkraan afsluiten
  Sluit de buitenkraan af en laat hem leeglopen of blaas de kraan leeg. Het water in de leiding kan bevriezen waardoor de leiding kapot gaat.
 • Alle kachels een klein stukje open
  Zet in de kamers waar u zelden komt de thermostaatkraan toch een stukje open. Dit kan bevriezing van leidingen voorkomen. Het water wordt dan warm en stroomt door, hierdoor is de kans op bevriezing (en daarmee lekkage) gering.
 • Regenton voor een deel leeg laten lopen
  Heeft u een regenton? Ook dit water kan bevriezen, uitzetten en uw regenton beschadigen.
 • Heeft u een vakantiewoning?
  En wordt u vakantiewoning deze periode niet bewoond? Zet dan ook hier de cv aan. U komt er pas laat achter als hier een leiding is gesprongen. Controleer voor de zekerheid nog een keer uw vakantiewoning of laat iemand uit de buurt even rondkijken.
 • Schone dakgoten
  Zorg dat uw dakgoten schoon zijn en vrij van bladeren. Als de dakgoot niet goed schoon is kan het water misschien niet weg en bevriest het.  Dat kan tot vervelende schades leiden. Er zijn bedrijven die dit kunnen doen voor u. Ga niet zelf op een ladder staan als u dat niet gewend bent.
 • Gebruik geen verlengsnoeren bij elektrische kachels of heaters
  Gebruikt u een (extra) elektrische kachel of een heater? Maak de apparaten schoon (vrij van stof). En sluit de apparaten dan direct aan op een stopcontact. Probeer te voorkomen dat u verlengsnoeren nodig heeft. Veel verlengsnoeren zijn niet geschikt voor de capaciteit (wattage) die een kachel nodig heeft. Hierdoor kan het verlengsnoer warm worden en kan er brand ontstaan.
 • Gratis strooizout
  Bij diverse gemeentes is strooizout gratis af te halen. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente. Ook kunt u strooizout online bestellen. Gewoon keukenzout of zand kan ook uitkomst bieden. Als het kan, maak ook een stuk van de stoep ijsvrij. De gemeente focust vaak op de weg, de stoep heeft voor hen minder prioriteit.
 • Zet uw auto niet op de handrem
  Haal uw auto van de handrem en zet deze in de versnelling. Een handrem kan bevriezen.  En met een klein beetje vet op de rubbers van uw deur, voorkomt u bevriezing.
 • Buitenpotten en planten
  Het heeft de afgelopen periode veel geregend. Als het water bevriest, zet het uit. Water in buitenpotten gaat uitzetten waardoor de pot zal breken. Dek de vorstgevoelige buitenplanten af met een beschermhoes.
 • Houd uw kelder en schuur in de gaten
  Plekken die minder goed verwarmd zijn -zoals een kelder of een schuur- hebben even wat extra aandacht nodig. Is er veel vocht? Dan kan dit gaan bevriezen. Net zoals mogelijk waterleidingen die door deze ruimtes lopen. U kunt deze simpel preventief isoleren met buisisolatie. Is er een leiding bevroren, gebruik dan een föhn om deze langzaam te ontdooien.

En mocht u nu toch problemen ervaren en misschien zelfs schade hebben. Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!