De reisverzekering: waar moet je op letten?

 

Waarom eigenlijk een reisverzekering?

De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is de hulpverlening bij onverwachte problemen. Denk aan repatriëring bij een plotseling sterfgeval in de familie, of medische kosten in het buitenland. Zulke gebeurtenissen kunnen (vele) duizenden euro’s aan kosten met zich meebrengen. Mocht het onverhoopt aan de orde komen, dan zorgt de reisverzekering ervoor dat het wordt betaald.

 

Welke kosten dekt een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering biedt nooit dekking voor hulp tijdens je vakantie. Daar heb je immers je reisverzekering voor. De annuleringsverzekering dekt alleen de reissom, bijvoorbeeld als je je reis plotseling moet afzeggen wegens ernstige ziekte of een sterfgeval in je naaste familie. Was je op dat moment al een tijdje op vakantie, dan krijg je een vergoeding voor de dagen die je nog tegoed hebt. En was je nog niet op vakantie gegaan, dan krijg je de annuleringskosten vergoed.

 

Welk type reisverzekering past bij jou?

Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je kiezen uit twee varianten: kortlopend en doorlopend. Een kortlopende reisverzekering geldt alleen voor de periode waarvoor je hem afsluit en je kunt iedereen die meegaat meeverzekeren op één polis. Als je per jaar meerdere keren op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering handiger en vaak ook wel voordeliger. Je kunt dan elk moment op reis gaan, zonder je druk te hoeven maken over je reisverzekering.

 

Kun je zomaar elke sport gaan beoefenen op vakantie?

Sporten met een zeker risico, zoals wintersport, bergbeklimmen of raften, zijn meestal niet standaard meeverzekerd op je reisverzekering. Daar moet je een aparte dekking voor afsluiten. Er zijn ook sporten waarvoor helemaal geen dekking bestaat, zoals skispringen en bungeejumpen. Het is verstandig om vooraf even goed te informeren welke sporten jouw reisverzekering wel en niet dekt.