Tips voor de aankomende vorstperiode

De weersvoorspellingen beloven ijspret. Het kan behoorlijk gaan vriezen, dus de schaatsen kunnen uit het vet!

Ook voor uw woning en uw auto hebben wij wat tips. Want wij hopen samen van de ijspret te kunnen genieten en willen voorkomen dat u door de kou in de problemen komt.

Tips voor in en rond het huis

 • Buitenkraan afsluiten
  Sluit de buitenkraan af en laat hem leeglopen of blaas de kraan leeg. Het water in de leiding kan bevriezen waardoor de leiding kapot gaat.
 • Alle kachels een klein stukje open
  Zet in de kamers waar u zelden komt de thermostaatkraan toch een stukje open. Dit kan bevriezing van leidingen voorkomen. Het water wordt dan warm en stroomt door, hierdoor is de kans op bevriezing (en daarmee lekkage) gering.
 • Regenton voor een deel leeg laten lopen
  Heeft u een regenton? Ook dit water kan bevriezen, uitzetten en uw regenton beschadigen.
 • Heeft u een vakantiewoning?
  En wordt u vakantiewoning deze periode niet bewoond? Zet dan ook hier de cv aan. U komt er pas laat achter als hier een leiding is gesprongen. Controleer voor de zekerheid nog een keer uw vakantiewoning of laat iemand uit de buurt even rondkijken.
 • Schone dakgoten
  Zorg dat uw dakgoten schoon zijn en vrij van bladeren. De regenbuien zijn soms kort, maar hevig. Als de dakgoot niet goed schoon is kan het water misschien niet weg. Water zoekt dan een andere weg en dat kan tot vervelende schades leiden. Er zijn bedrijven die dit kunnen doen voor u. Ga niet zelf op een ladder staan als u dat niet gewend bent.
 • Gebruik geen verlengsnoeren bij elektrische kachels of heaters
  Gebruikt u een (extra) elektrische kachel of een heater? Maak de apparaten schoon (vrij van stof). En sluit de apparaten dan direct aan op een stopcontact. Probeer te voorkomen dat u verlengsnoeren nodig heeft. Veel verlengsnoeren zijn niet geschikt voor de capaciteit (wattage) die een kachel nodig heeft. Hierdoor kan het verlengsnoer warm worden en kan er brand ontstaan.
 • Gratis strooizout
  Bij diverse gemeentes is strooizout gratis af te halen. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente. Ook kunt u strooizout online bestellen. Gewoon keukenzout of zand kan ook uitkomst bieden. Als het kan, maak ook een stuk van de stoep ijsvrij. De gemeente focust vaak op de weg, de stoep heeft voor hen minder prioriteit.

Tips voor uw auto

 • Zet uw auto niet op de handrem
  Haal uw auto van de handrem en zet deze in de versnelling. Een handrem kan bevriezen.
 • Geen warm water over uw ruit
  Is uw ruit bevroren? Gooi geen warm water over uw ruit. Hierdoor kan de autoruit scheuren.
 • Het rubber en slot van de autodeur invetten
  Spuit alle sloten in met slotspray om bevriezing te voorkomen. Doet dit ook bij de rubbers van de deuren. Gebruik hiervoor vaseline of een rubberstick. Dit is bijvoorbeeld te verkrijgen bij een benzinestation.
 • Controleer uw ruitenvloeistof
  Heeft uw ruitenvloeistof antivries? Zorg dat de ruitenvloeistof geschikt is voor lage temperaturen dit voorkomt bevriezing van het ruitenvloeistof reservoir.

We wensen u ontzettend veel ijsplezier!