Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO)….een sluipmoordenaar

In Nederland overlijden jaarlijks 11 personen aan koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast worden er ook nog eens 150 personen in het ziekenhuis opgenomen vanwege het inademen van dit gas.

Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, is een reukloos en giftig gas dat vrijkomt bij een slechte verbranding van gas, hout, kolen of petroleum.

Je herkent een koolmonoxidevergiftiging in eerste instantie aan op griep lijkende symptomen als hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid/verwardheid. Bij een hogere concentratie kun je zelfs bewusteloos raken en blijvende hersenschade oplopen met mogelijk overlijden.

Het is zeer aan te raden om een koolmonoxidemelder in huis te plaatsen, in een ruimte waar zich een verbrandingsapparaat bevindt en in een ruimte waar je veel tijd doorbrengt.

In het oosten van het land hebben veel jongeren een keet/hok waarin zij samenkomen met vrienden. Ook hier ligt het gevaar van koolmonoxidevergiftiging op de loer en is het aan te raden een koolmonoxidemelder te plaatsen. Dit bleek eind januari in Duitsland waar bij een vreselijk ongeluk 6 jongeren om het leven kwamen in een tuinhuisje. De meest waarschijnlijke oorzaak was een defecte kachel.

Wilt u meer informatie over een koolmonoxidemelder, neem dan contact op met ons kantoor.