Jouw hypotheek in het nieuwe jaar – Nieuwsberichten Onderlinge

Zoals elk jaar wijzigt er per 1 januari het een en ander aan de hypotheekregels.

Het zijn geen schokkende aanpassingen, maar wel dingen om rekening mee te houden als je van plan bent in het nieuwe jaar een hypotheek af (of over) te sluiten. Daarom hebben we de vier voornaamste wijzigingen even kort voor je op een rijtje gezet.

1. De NHG-grens stijgt naar 310.000 euro

In 2019 kwam je in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je een woning kocht met een koopsom tot 290.000 euro In 2020 gaat die grens omhoog naar 310.000 euro. Dat is gunstig, al is het nieuwe bedrag nog altijd enkele duizenden euro’s lager dan de gemiddelde huizenprijs van dit moment.

2. Energiebesparing wordt beloond

Als je energiebesparende maatregelen treft aan je woning, mag je tot 6% van de woningwaarde extra lenen. Voorwaarde is wel dat je bruto jaarinkomen minimaal 33.000 euro bedraagt.

3. De hypotheekrenteaftrek daalt

Al sinds 2014 is de overheid de hypotheekrenteaftrek aan het afbouwen. Het maximale percentage van dit fiscale voordeel is de afgelopen jaren gedaald van 52% naar 46% in 2020. Dat kan flink schelen, zeker als je een inkomen hebt van boven de 68.507 euro.

4. Tweeverdieners kunnen meer lenen

Bij tweeverdieners wordt het inkomen van de minst verdienende partner altijd maar voor een deel meegeteld bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag. In 2020 stijgt het deel dat wordt meegeteld van 70% naar 80%. Dat betekent dat je per saldo meer kunt lenen.