Hoverboards – verzekerd of niet? – Nieuwsberichten Onderlinge

Hoverboards, airwheels, Segways… Hoe zit dat met de verzekering?

Onze straten en trottoirs raken steeds meer bevolkt door dit soort nieuwe elektrisch aangedreven voertuigen. Het ziet er leuk uit, en vooral kinderen hebben er veel plezier mee. Veel mensen staan er niet bij stil dat sommige van deze voertuigen (nog) niet de (openbare) weg op mogen van de wetgever. En hoe zit het met schade? En vooral schade aan een ander? Is dit verzekerd?

Het antwoord verschilt per type voertuig. Zeker is dat u meestal geen beroep kunt doen op uw aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP). Motorrijtuigen (zoals deze elektrische voertuigen) zijn vaak niet verzekerd op een AVP. Hieronder zetten we de meest voorkomende voertuigen en de bijhorende regels kort voor u op een rijtje.

Segway is een bijzondere bromfiets

De Segway – de populaire elektrische eenwieler met opstaande stang – heeft van de RDW de status van bijzondere bromfiets gekregen. U mag er de openbare weg mee op, maar dan bent u wel verplicht hem te verzekeren tegen schade veroorzaakt aan anderen. De Segway valt niet onder de AVP.

Hoverboard en airwheel mogen de weg niet op

Hoverboards en airwheels zijn verboden op de openbare weg. Mensen met een hoverboard of airwheel op de straat (of de stoep) riskeren een boete van de politie. Dit betekent ook dat u voor deze voertuigen geen motorrijtuigenverzekering kunt afsluiten en ze officieel alleen mag gebruiken op privéterrein. Hoverboards en airwheels vallen normaal gesproken niet onder de AVP, maar er zijn maatschappijen waar dat wel het geval is. Daarbij verschillen de voorwaarden sterk per maatschappij. Neem contact met ons op als u hier meer informatie over wilt.

Elektrische step moet gekeurd worden door RDW

Een elektrische step wordt door de wet gezien als een snorfiets. U mag er alleen de openbare weg mee op als uw step is goedgekeurd door de RDW. In dat geval dient u de step wel te verzekeren tegen schade veroorzaakt aan anderen. De elektrische step valt niet onder de AVP.