De groene kaart is tegenwoordig vaak een witte kaart

Voorzichtig komen er in het nieuws weer signalen dat we wellicht deze zomer nog op vakantie naar het buitenland mogen. En hoewel dit jaar vanwege de corona-crisis alles anders is, krijgen we traditioneel bij het aanbreken van de vakantieperiode veel vragen over de groene kaart.

De ‘Internationale motorrijtuigverzekeringskaart’ wordt in de volksmond vaak de groene kaart genoemd. Maar in veel gevallen is de groene kaart tegenwoordig niet altijd meer groen, maar wit. Hoe zit het nu precies met de regels?

Is de groene kaart verplicht?

In de meeste vakantielanden is de groene kaart niet verplicht en kun je volstaan met een digitale versie op je telefoon of tablet. Ook de “groene” kaart geprint op wit papier volstaat in vrijwel de meeste landen.

Een digitale versie of witte kaart wordt niet geaccepteerd in de volgende landen: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en Wit Rusland. Gaat u met de auto of camper naar één van deze landen dan dient u dus wel een originele groene kaart bij u te hebben.

Groene kaart voor de caravan

Caravans dienen een eigen groene kaart te hebben in de volgende gevallen:

  • U gaat op vakantie naar Duitsland, Polen, Kroatië of Spanje én
  • Het totale gewicht (ledig gewicht + laadvermogen) van de caravan is meer dan 750 kilogram.

De groene kaart voor uw caravan vraagt u op bij de verzekeraar van het trekkende voertuig.

Heeft u nog vragen over de groene kaart? Neem dan gerust contact op met ons kantoor. Onze medewerkers vertellen u er graag meer over.